Akü Testi

Akü Testi

Akü kelimesinin en genel tanımı elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirmesi olarak ifade edilmektedir. Ayrıca ihtiyaç bir durum yaşandığından kimyasal enerjiyi tekrar elektrik enerjisine çevirebilir. Kısacası akü bir depolama aracıdır. Araçlarda bir akü sorunu varsa, aracı sürerken birçok problem ortaya çıkmaktadır. Akülerin ömrünü ve ne durumda olduğunu öğrenmek için akü testleri yapılmaktadır. Araçlarda akü sistemi çalıştırma, aydınlatma ve ateşleme gibi durumları bir araya getirerek aracın çalışmasını sağlamaktadır. Bu gibi durumlar birbiriyle ilişkili olup ve devreye girdiklerinde motor çalışmaya başlar. Böylelikle motor çalıştıkça, akü de sürekli elektrik verir. Akülerin birçok modeli bulunmaktadır. Ayrıca akülerinin sürekli kontrol edilmesi ve bakımlarının zamanında yaptırılması halinde araçlar sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.

Akü Testi Nasıl Yapılır?

Akü testinin aşamaları sırasıyla şu şekildedir:

1- İlk olarak güvenlik önlemleri alınır. Kontak anahtarının ve araç ışıklarının kapalı olup olmadığı kontrol edilir.

2- Daha sonra ise pilin şarj durumunu öğrenmek için şarj kablosunun pozitif tarafını, cihazın pozitif tarafına takılır. Negatif olan kabloyu ise voltmetrenin negatif olan tarafına takılır. Pozitif olan kablonun rengi kırmızı, negatif olan kablo ise genellikle siyah renktir.

3- Kabloları bağladıktan sonra farlar, far ampulleri, radyo, sinyal ve kaloriferler beş dakika olacak şekilde açık bırakılır. Bu beş dakika bittikten sonra ise marşa basılarak akünün ne durumda olduğu tespit edilir.

Akü Testinden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Akü testine başlamandan önce birtakım kontroller yapılmaktadır. Bu kontrollerinin yapılmasındaki amaç ise testi doğru bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Akü testinden önce akünün boşalması ve patlamasını engellemek için gerekli önlemler alınmaktadır. Ayrıca akülerin kutupları ve çıkartılan başların tekrar aynı yerine takılmalıdır. Akü kapağının çatlak veya kırık olup olmadığı kontrol edilir. Bu sorunların akü testinden önce fark edilmesi halinde bir an önce çözülmesi gerekir. Aksi takdirde akü testinin sonuçlarını yanıltabilir. Bu doğrultuda akü testinizin doğru veya eksiksiz bir şekilde yapılmasını istiyorsanız oto ekspertiz firmalarından Pilot Garage Antalya ile iletişime geçiniz. Firmamızın önceliği müşteri memnuniyetidir. Bu anlayışla hareketle ederek akü testlerimizde son teknolojik cihazlarla yapılmakla birlikte, uzman ekibimiz tarafından müşterilerimize geniş çaplı bir akü testi raporu sunulmaktadır.

Akü Bakımına Nasıl Dikkat Edilir?

Araç akülerimizin bakımını yapmak için şu yolları takip ediniz:

1- Araç akü kutunuzu belli aralıklarla temizliğini yapın,

2- Akü kutup başlarını zaman zaman kontrol edin ve kirli ise temizleyin, pürüzsüz olması gerekir

3- Akünüzü diğer metallere temas etmemesine özen gösterin,

4- Araç aküsünün içindeki suyun doluluk oranını kontrol edin ve su azalmışsa aşırıya kaçmayacak şekilde su ekleyin.

5- Araç akünüzün sabit bir şekilde takılı olup olmadığını kontrol ediniz.

6- Akü elektrolit seviyesini belli aralıklarla ölçmeniz gerekmektedir. Çünkü elektrolit seviyesi, aküde bulunan minimum ile maksimum çizgileri arasında olmalıdır. Yaz aylarında elektrolit seviyesi, buharlaşma nedeniyle eksiye doğru inebilmektedir. Böyle durumlarda ise saf su eklenmelidir.

7- Aracınızın akü voltaj değerine düzenli bir şekilde kontrol edin. Akü voltaj değeri 12,4’ün altına inmemesi gerekir.

8- Aracınızın aküsünün havalandırma deliklerinin tıkanmaması gerekir. Çünkü akülerin üzerine yağ ve yakıt bulaştığında, keçeleşerek havalandırma deliklerini tıkamaktadır.

9- Aracımızı uzun bir süre kullanmadığımızda aküde herhangi bir sorunlar meydana gelmektedir. Aküde sorunların yaşanmaması için aracımızı on günde bir çalıştırmalıyız. Ayrıca belli bir süre aracımızı hareket ettirmeliyiz. Ancak bazı durumlarda aracımızı uzun bir süre kullanmayacaksak, akü kutup başlarını sökmeliyiz.

Aracınızı Uzmanlar İncelesin

Şimdi arayın. Ekspertizinizi yaptırmak için randevunuzu alın.